Een verzekeringsarts in opleiding maakte in zijn keuringsrapportage de behandelaar van een ME/CVS-patiënt verdacht door met veel nadruk (en zonder verdere uitleg) te schrijven dat deze omstreden zou zijn en dat naar de echtgenoot van de behandelaar een onderzoek gaande zou zijn. De bedrijfs- en verzekeringsarts die voor het UWV werkte als supervisor heeft dit rapport ondertekend.

Met hulp van een jurist diende de betrokken patiënt hierover een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Zwolle.

Het tuchtcollege oordeelde dat de opmerking over de behandelaar van klaagster niet alleen ongepast is maar ook ondermijnend voor de vertrouwensrelatie tussen die behandelaar en klaagster. De klacht werd gegrond verklaard en de UWV-arts kreeg de maatregel van waarschuwing opgelegd.

De Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid krijgt veel vaker van ME-patiënten te horen dat UWV-artsen zich negatief uitlaten over hun behandelaar, vaak als argument om de bevindingen van die behandelaar niet serieus te nemen. De medisch adviseurs van het UWV hebben ons verzekerd dat zij deze handelwijze afkeuren en dat zij dit binnen het UWV aan de orde hebben gesteld. Al eerder heeft een verzekeringsarts een waarschuwing van een regionaal medisch tuchtcollege gekregen voor het in discrediet brengen van een behandelaar van een ME-patiënt. Maar wij vrezen dat deze hardnekkige trend onder UWV-artsen nog niet is uitgeroeid.

Samen staan we sterker. Dus: Heb je soortgelijke ervaringen, ken je andere tuchtcollege-uitspraken of wil je zelf een klacht indienen? Geef dit dan door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.