Op 17 december plaatste de NRC een interview van journalist Coen Verbraak met psychiater Koerselman. Zowel de vragensteller als de geïnterviewde lieten zich daarin minachtend en zonder enige kennis van zaken uit over ME. Ynske Jansen stuurde twee ingezonden brieven. De NRC wilde geen daarvan plaatsen. Hieronder de brieven:

 
Ziekte of gestoorde betekenisbeleving?

Een diepgevoeld gemis aan erkenning leidt bij mensen met een ‘gestoorde betekenisbeleving’ tot een enorme behoefte aan een medische etiket, dat vervolgens hun hele identiteit bepaalt. Het gewenste etiket wordt vaak geleverd door ‘modeziektes’, zoals ME of PTSS (Posttraumatische Stress Stoornis). Dat is de centrale stelling van psychiater Frank Koerselman (Het Grote Interview, NRC 17 december 2016).

Deze stelling is ook het uitgangspunt voor zijn lucratieve expertisepraktijk, waarin hij, in opdracht van verzekeringsmaatschappijen, en vroeger ook het UWV en rechtbanken, mensen beoordeelt. Mensen die relatief vaak te maken hebben met een gebrek aan erkenning, zoals migranten, vrouwen, arbeidsongeschikten, lopen, als zij aan zijn oordeel onderworpen worden, een grote kans dat hij hun gezondheidsproblemen interpreteert als het gevolg van een ‘gestoorde betekenisbeleving’. Daarmee geeft hij zijn opdrachtgevers een argument in handen om een legitiem beroep op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid af te wijzen.

Koerselman kan deze praktijk gelukkig niet ongestoord voortzetten. Hij is in juli door het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg gewaarschuwd omdat hij het correctierecht van een onderzochte niet had gerespecteerd. Vanwege zijn vooringenomenheid kunnen ME-patiënten inmiddels bij rechtszaken met succes vragen om een andere deskundige.

Ynske Jansen, Groningen

 

Niets ‘modeziekte’

Het inkoppertje van interviewer Coen Verbraak in zijn interview met psychiater Frank Koerselman, over de ‘modekwaal ME’, waar je tegenwoordig bijna nooit meer iets over zou horen, is een journalist onwaardig. (Het Grote Interview, NRC 17 december 2016). In Nederland lijden minstens 15.000 mensen aan deze ziekte. Vorig jaar kwam de Amerikaanse overheid met een urgent rapport over ME/CVS. De Nederlandse Gezondheidsraad werkt op dit moment aan een advies over ME. Meerdere media hebben naar aanleiding van de actie ‘Millions missing’ op 26 september van dit jaar aandacht aan de ziekte besteed (de NRC niet). Waarom gaat de NRC zo respectloos en ongeïnteresseerd met deze patiëntengroep om? Hou toch eens op met dat ‘modekwaal’!

Ynske Jansen, Groningen

 
Voor het interview, zie:

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/16/een-leven-zonder-angst-is-ongehoord-saai-5774858-a1537150