Verzekeringsartsen willen de regie terug over hun werk, aldus de Novag, de vakbond van verzekeringsartsen. Al meer dan tien jaar liggen verzekeringsartsen overhoop met de top van het UWV. Het gaat daarbij over de opgelegde werkwijze, de werkdruk en het tekort aan verzekeringsartsen. Natuurlijk willen ze ook een hoger salaris.

Omdat veel artsen het gevoel hebben dat ze er niet op een goede manier uitkomen met UWV, deed de Novag onderzoek naar de stemming onder de artsen. Zo werd de vraag gesteld of verzekeringsartsen het UWV willen verlaten om via een eigen organisatie weer te worden ingehuurd. Het idee is dat ze op die manier de regie over hun werk weer terug krijgen.

 

Ruim de helft van de verzekeringsartsen die bij UWV werkt, heeft op de enquête gereageerd. Meer dan 30 procent zou hun vaste baan bij UWV willen opgeven, aldus de Novag.
De druk vanuit de UWV-leiding op de verzekeringsartsen om sneller te werken en dus meer mensen medisch te keuren is hoog. Volgens Novag-voorzitter Wim van Pelt kregen artsen van het kantoor in Alkmaar in oktober een mail met de opdracht om ieder afzonderlijk één WIA-beoordeling per week extra te doen. Dat wekte veel verontwaardiging omdat deze opdracht de kwaliteit van het werk verder aantast. UWV zou hebben gesteld dat de boordeling ook best op basis van het dossier kan plaatsvinden. De druk op de verzekeringsartsen wordt steeds hoger, vooral omdat er sprake is van een structureel tekort aan artsen.