Heb jij de ervaring dat het UWV de arts die bij jou de diagnose ME/CVS heeft gesteld en/of jou voor ME/CVS behandelt niet serieus neemt of zelfs zwart maakt?
Geef die dan aan ons door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


We ontvangen graag:

- een of meer letterlijke citaten uit de rapportage of het gesprek waaruit dit blijkt;

- de naam van de betreffende verzekeringsarts of verzekeringsarts bezwaar en beroep;

- het kantoor waarvoor deze verzekeringsarts werkt(e);

Vermeld als onderwerp: 'Negatieve beweringen UWV'
We zullen jouw naam niet doorgeven aan het UWV. Zo nodig zullen we je wel benaderen voor aanvullende informatie. Als je dat niet wilt kun je dat aangeven.


Waarom deze oproep?
Het komt herhaaldelijk voor dat verzekeringsartsen zich negatief uitlaten over artsen die ME/CVS-patiënten behandelen. Een bewijs of goede onderbouwing voor deze meningen ontbreekt meestal. Vaak gebruiken deze verzekeringsartsen de negatieve kwalificaties om bij de beoordeling van beperkingen geen rekening te hoeven houden met de bevindingen van zo’n behandelend arts. Onlangs heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven een verzekeringsarts bezwaar en beroep vanwege een dergelijke uitlating een waarschuwing gegeven (ECLI:NL:TGZREIN:2020:75).
De Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid heeft het UWV meerdere malen aangesproken op dergelijk gedrag van zijn verzekeringsartsen. Medisch adviseur van het UWV Herman Kroneman verklaarde tegenover ons dat verzekeringsartsen de deskundigheid van BIG-geregistreerde artsen niet in twijfel mogen trekken. Hij beloofde dit punt aan te kaarten bij de verzekeringsartsen van het UWV. Maar dat lijkt nog niet echt te helpen.

Een van de centra die onder vuur liggen van UWV-artsen is Cardiozorg, waar de cardiologen Frans Visser en Linda van Campen zich al vele jaren inzetten om mensen met ME/CVS zo goed mogelijk te diagnosticeren en behandelen. Ook doen zij wetenschappelijk onderzoek. Cardiozorg heeft op dit moment te maken met een onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Het lijkt erop dat de Inspectie een verzoek daartoe heeft ontvangen vanuit het UWV. Cardiozorg heeft eerder eens een inspectiebezoek gehad en toen voldaan aan de wensen van de inspectie, die overigens niets te maken hadden met de inhoud van hun medische zorg. Zo’n onderzoek is erg tijdrovend en gaat ten koste van de tijd voor patiëntenzorg. Bovendien gebruiken verzekeringsartsen het feit dat zo’n onderzoek plaatsvindt nu weer om te beredeneren dat zij de bevindingen van de artsen van Cardiozorg over mensen met ME/CVS naast zich neer kunnen leggen.

De Steungroep heeft half april weer een gesprek met het UWV. Daar zullen wij opnieuw vragen om een eind te maken aan dergelijke praktijken. Wij willen voor die tijd graag zo veel mogelijk ervaringen hierover verzamelen.

Dus: geef je ervaringen over dit onderwerp voor 13 april aan ons door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.