De Steungroep werkt al jaren intensief samen met diverse patiëntenorganisaties in projecten om producten en diensten te ontwikkelen. Deze zijn bedoeld om patiënten in het algemeen en ME/CVS-patiënten in het bijzonder te ondersteunen en in een betere positie te brengen als zij problemen ondervinden bij werk of uitkering.

Hieronder een overzicht:

• Op 12 mei 2018 is het weer wereld ME-dag. In de hele wereld zullen dan  manifestaties plaatsvinden om aandacht te vragen voor ME, ook in Nederland. Voor informatie over de acties op 12 mei wereldwijd en in Nederland: https://millionsmissing.meaction.net


• Op zaterdag 24 maart 2018 organiseren de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid en de ME/cvs Vereniging een informatiebijeenkomst over het advies van de Gezondheidsraad over ME. Aanmelden vooraf is vereist. Het langverwachte advies aan de Tweede Kamer wordt op 19 maart gepubliceerd. Veel ME- en CVS-patiënten in Nederland hebben er vol spanning naar uitgekeken. Wat gaat het advies betekenen voor de patiënten? Ynske Jansen van de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid maakte deel uit van de commissie van de Gezondheidsraad die het advies heeft opgesteld. Zij zal op de bijeenkomst een presentatie houden. Daarna is er volop gelegenheid om over het advies vragen te stellen en van gedachten te wisselen met vertegenwoordigers van de ME/cvs Vereniging en de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid.

DATUM: Zaterdag 24 maart 2018
TIJD: 15.00 – 16.30 (ontvangst vanaf 14.45 uur, zaal open tot 17.00 uur)
PLAATS: PGO Support, Daltonlaan 600 Utrecht: https://www.pgosupport.nl/routebeschrijving
AANMELDEN: voor vrijdag 23 maart, 12.00 uur via:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Wie niet kan komen, kan via dit mailadres ook zijn vragen vooraf stellen

De bijeenkomst is toegankelijk voor ME- en CVS-patiënten en hun naasten. Vanwege beperkte zaalruimte is aanmelding vooraf vereist. (Wie het eerst komt, het eerst maalt).

27 september in Den Haag: Millions are Missing Holland. Stuur een paar schoenen op!:

  https://www.steungroep.nl/nieuws/nieuws-algemeen/2 95-16-augustus-2016-millionsmissing-holland-vraagt-schoenen-en-uitspraken-van-me-patienten

• Dialooggestuurde re-integratie (DIA): http://www.whiplashstichting.nl/
  Bovengenoemd project loopt door in:

• Mijn Re-integratieplan voor meer info klik hier.

• Kennis en Kracht (KEK); samen naar een betere keuringspraktijk. Bovengenoemd project kreeg een opvolger in:

• De digitale kennisbank Participeren met beperkingen http://www.whiplashstichting.nl/

• Patiëntenperspectief op mediprudentie (POM): http://mediprudentie-pom2013.nl/

• Protocol in Praktijk: voor meer info klik hier


Activiteiten van de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid

De Steungroep heeft in het bijzonder expertise ontwikkeld op het gebied van wat wel “moeilijk objectiveerbare aandoeningen” wordt genoemd, in relatie tot arbeid en sociale zekerheid. (In de eerste plaats ME en CVS, maar bijvoorbeeld ook whiplash en fibromyalgie). De expertise van de Steungroep is gebaseerd op de ervaringen van patiënten. Via het eigen spreekuur, contacten met donateurs, onderzoek en netwerkcontacten blijft die praktijk in zicht.

De Steungroep bemoeit zich actief met (landelijke) discussies en beleidsontwikkelingen op het gebied van zorg, arbeid en sociale zekerheid. De samenhang tussen het individuele spreekuur- en advieswerk en de collectieve belangenbehartiging is de kern van onze activiteit.

De Steungroep is actief betrokken bij praktijkontwikkeling en de ontwikkeling van producten en diensten om de positie van patiënten te versterken en (meer) eigen regie mogelijk te maken op het gebied van ziekte, arbeid en sociale zekerheid. Dit heeft vorm gekregen in verschillende afgeronde en nog lopende projecten.

Voor spreekuur-informatie: klik hier

Voor een overzicht van collectieve belangenbehartiging: klik hier